06/20211 minuta čtení

Pokud o programování zatím vůbec nic nevíte, možná vás překvapí, že na to, abyste začali programovat, vlastně vůbec nic nepotřebujete. Nepotřebujete žádné odborné znalosti ani speciální počítač či placené programy. S programováním můžete naopak začít okamžitě z pohodlí domova a vystačíte si s úplně obyčejným notebookem.

Abyste se mohli učit vytvářet webové stránky, stačí mít nainstalovaný webový prohlížeč a hodit se vám bude ještě editor zdrojových souborů.

1. Webový prohlížeč

Webový prohlížeč slouží k zobrazení webových stránek. Zobrazuje vám všechny stránky, které na internetu navštívíte, včetně této. :) Abyste se mohli podívat, jak vámi vytvořená webová stránka vypadá, potřebujete právě webový prohlížeč. Dnes nejoblíbenější webový prohlížeč, který používám i v online kurzech programování, je Google Chrome.

2. Editor zdrojových kódů

Aby pro vás programování bylo ještě příjemnější, je dobré využít editor zdrojových kódů. Editor vám bude váš kód webové stránky napsaný v HTML, CSS či jazyce JavaScript barevně zvýrazňovat, napovídat vám a i jinak napomáhat, takže pro vás programování bude ještě zábavnější. Editor zdrojových kódů používá každý zkušený programátor. V online kurzech programování se naučíte pracovat s editorem Visual Studio Code, který je dnes velmi oblíbený a samozřejmě zdarma.

A to je vše. :) Skutečně nic dalšího není potřeba, abyste se mohli začít učit programovat.

Pokud vás zajímá, kde si Visual Studio Code stáhnout, jak ho nainstalovat a jak začít programovat, podívejte se zdarma na ukázku z kurzu HTML pro úplné začátečníky. Jde o kurz programování, který je kompletně online a naučí vás programování opravdu od úplného začátku.

Kdo je autor online kurzů programování
lektor kurzů programování

Jmenuji se Petr Loukota. Vystudoval jsem Fakultu informačních technologií VUT v Brně a posledních 8 let pracuji jako vývojář webových aplikací.

Online kurzy programování jsem vytvořil proto, abych vám pomohl naučit se programovat.